Tietoja minusta

Oma valokuva
Heippa. Olen 28-vuotias HSO-tradenomi ja modisti eli hullu hatuntekijä. Hattuja en juuri ole valmistumiseni jälkeen tehnyt mutta mitä hulluuteen tulee... siihen en uskalla sanoa mitään. Kesällä 2010 kauhea maailmantuska sai minut hakemaan ETVO-vapaaehtoistyöntekijäksi ja tästä seurauksena maaliskuun 2011 alusta lähtien olen Senegalissa mukana Suomen ja Senegalin partioiden yhteisessä ympäristökasvatushankeessa.

perjantai 8. heinäkuuta 2011

Fight for your rights!


Oltuani vain noin pari viikkoa Senegalissa minulle kerrottiin hieman naureskellen, ettei Dakariin kannata mennä tulevana lauantaina ”Senegalin vallankumouksen” takia. Varmaan kauhistuneesta ilmeestäni johtuen minulle kuitenkin sanottiin, että tuskin mitään tulee tapahtumaan. Rauhoitteluista huolimatta en mennyt kyseisenä lauantaina Dakariin. Kuulin jo samana päivänä, että mieltä tosiaan osoitettiin maan pääkaupungissa. Senegaliin juuri saapuneena orpona olin hieman jännittynyt mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tilanne kuitenkin rauhoittui eikä mennyt kauaakaan kun jo unohdin koko tapahtuman.
Monet yhteiskunnalliset ongelmat kuten jatkuvat sähkökatkokset ja nousevat elinkustannukset ovat kasvattaneet kuitenkin tyytymättömyyttä kansan keskuudessa ja kesäkuun lopussa Dakarissa osoitettiin jälleen mieltä usean päivän ajan. Tällä kertaa mielenilmaukset olivat vahvempia kuin aikaisemmalla kerralla kun valtion sähköyhtiön toimipisteisiin murtauduttiin ja kaduilla sytytettiin tulipaloja ja heiteltiin kiviä. Vaikka olenkin rauhaa rakastava ihminen, olosuhteet huomioon ottaen kansalla on mielestäni oikeus olla raivoissaan. Kaikkea ei pidä niellä ja oikeuksistaan pitää taistella. Anarkiaa! Vallankumous! 
Tällä hetkellä tilanne on rauhoittunut ja suhteellisen rauhallisena valtiona tunnetussa Senegalissa tämän kaltaiset tapahtumat ovat harvinaisia, jos ei oteta huomioon Gambian eteläpuolella sijaitsevaa Casamancen aluetta, joka on ollut epävakaa jo vuosikymmeniä. Siksi tämä aiheena kiinnostikin minua suuresti. Luin artikkeleita ja uutisia aiheesta ja tyytymättömyyteen johtaneista tapahtumista ja kirjoitin aiheesta blogin.
Ennen kuin julkaisin aikaansaannokseni tulin maininneeksi blogi-kirjoituksestani eräälle senegalilaiselle. Edes tietämättä tarkemmin minkä tyyppisestä kirjoituksesta on kyse, hän oli heti sitä mieltä ettei minun pitäisi julkaista sitä. Ainoa mitä sanoin oli, että käsittelen mielenosoituksia ja nykyistä presidenttiä kyseisessä kirjoituksessa. Kun yritin kysellä miksi oikeastaan on niin kauheaa että kirjoitin asiasta, vastaukset olivat epämääräisiä ja yksi kommenteista jotain siihen suuntaan, että oppositio on vielä pahempi.  
Tämä jyrkkä suhtautuminen sai minut epäilemään onko soveliasta julkaista juuri kirjoittamaani tekstiä, vaikka mielestäni yhteiskunnallisista epäkohdista pitää pystyä puhumaan eikä ongelmia pidä lakaista maton alle. Päätin tällä kertaa olla julkaisematta tekstiä.  Jos jotakin kuitenkin kiinnostaa tietää aiheesta enemmän, kannattaa googlettaa englanniksi tai ranskaksi aiheista mielenosoitukset, mellakat, senelec (sähköyhtiö), vaalit, korruptio ja tietenkin maan nykyinen presidentti tai hänen poikansa.
P.s. Turismivinkki kaikille Senegalin matkaajille: Kannattaa käydä tutustumassa Dakarissa sijaitsevaan Afrikan renessanssin monumenttiin. Tämä pohjoiskorealaisten valmistama pronssinen vapauden patsasta suurempi teos on hyvä esimerkki hankkeista jonka rahat olisi voinut käyttää paremminkin. Tämäkin on muuten googlaamisen arvoinen aihe.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti