Tietoja minusta

Oma valokuva
Heippa. Olen 28-vuotias HSO-tradenomi ja modisti eli hullu hatuntekijä. Hattuja en juuri ole valmistumiseni jälkeen tehnyt mutta mitä hulluuteen tulee... siihen en uskalla sanoa mitään. Kesällä 2010 kauhea maailmantuska sai minut hakemaan ETVO-vapaaehtoistyöntekijäksi ja tästä seurauksena maaliskuun 2011 alusta lähtien olen Senegalissa mukana Suomen ja Senegalin partioiden yhteisessä ympäristökasvatushankeessa.

keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Älä tee niin kuin minä teen vaan kuten minä sanon


Olen vihdoin jättänyt taakseni Rufisquen pölyn vaikka siinä kestikin pari viikkoa suunniteltua kauemmin. Vielä viimehetkelläkin suunnitelmat muuttuivat. Tarkoituksena oli lähteä viime lauantaina heti aamusta mutta (aina on ainakin yksi mutta..) kehoni päätti tehdä hylkimisreaktion viimeisen illan illalliselleni kantaravintolassani Chez Lifissä (kts. kuva edellisestä kirjoituksesta).  Tämän lisäksi lauantaina tuli televisiosta Senegal - Cameron  -jalkapallo-ottelu ja tiesin että matkaseuralaiseni halusi katsoa sen vaikka ei sitä vahvasti esille tuonutkaan. Senegal muuten voitti.

Sunnuntaina pääsin matkaan ja olinkin jo hyvissä ajoissa perillä Mborossa. Asun noin kolme kilometriä kaupungin keskustasta Cifopissa (Centre International de Formation Pratique), joka on ammattikoulu. Minulla on oma talo. Koko ikäni olen asunut kerrostaloissa ja nyt kaiken muun uuden täällä kokemani lisäksi minulla on oma talo!  Siinä ei ole keittiötä eikä juuri paljon muutakaan kuin sänky tällä hetkellä, mutta silti, TALO. 

talo

Mutta nyt itse asiaan. Senegalissa ympäristön roskaantuminen on silmiinpistävä ongelma, sillä roskia on joka puolella. Woomal-hankkeen yksi tavoitteista onkin esimerkiksi ympäristökasvatustilaisuuksien avulla lisätä ihmisten tietoisuutta ympäristöongelmista ja kuinka niiden aiheuttamista voisi omalta osalta vähentää. 

roskien syöminen on epäterveellistä

Älkää siis roskatko, soo soo. Mutta helpommin sanottu kuin tehty.

Havainnollistaakseni hieman kerron muutamia esimerkkejä omasta arjestani. Kun menen ostamaan jotain, oli se sitten mitä vaan, se tungetaan pieniin muovipusseihin. Jos ostan monta asiaa, ne laitetaan moneen pieneen muovipussiin. Yritän parhaani mukaan selittää etten tarvitse tätä turhaa roskaa mutta aina en jaksa, vaikka tiedän että minun pitäisi.

Yhdeksi lempiherkukseni on muodostunut cidem-marjat. Kyseessä ovat pienet kurttuiset oranssin väriset marjat joiden sisällä on iso kivi. Marja on kaukaisesti omenan makuinen ja koostumus jauhoinen. Jotenkin todella outo tapaus, joten tietenkin jäin koukkuun. Näitä herkkupaloja myydään torilla useimmiten pienen pienissä pusseissa. Ehkä kyse ei ole isosta roskanaiheuttajasta mutta monta pientä tekee paljon. 

Cidem-marjapussi, kokoa havainnollistamassa tulitikkuaski, linkkari on ihan vaan siinä koska olen ylpeä hienosta sveitsiläisestä armeijaveitsestäni

Kotonakin roskat tuottavat päänvaivaa. En yksinkertaisesti tiedä mihin ne laittaisin. Pienen kyselyretken jälkeen selvisi että minun tulisi säilöä roskiani väliaikaisesti siellä jossain, määrittelemättömässä paikassa. Välillä roskat kerätään yhteen ja poltetaan. Nyt roskiksenani on pihalle jo jonkun muun tekemä roskakasa. Mitä tässä voi tehdä, eipä paljoakaan. Mielessä kävi oman kompostin rakentaminen. 

roskis

Länsimaissa on niin paljon helpompaa olla eettinen. Ihmiset, herätkää ja vaikuttakaa asioihin omilla päätöksillänne! Susanna-täti taas vähän paasaa mutta äänet pään sisällä pakottaa siihen. Sori.

5 kommenttia:

 1. Mahtavaa. Joo, rakenna komposti. Ja käske heti lopettaa se typerä roskien polttelu! Onko siihen TALOon osoite? Lähettäisinkö jonkun ison roskapussin Suomesta sinne :) ?

  VastaaPoista
 2. Mäkin työskentelen ympäristöhankkeessa eli ajattelen roskapönttöjä lähes pakonomaisesti. Täällä ei asiat sentään ole ihan noin huonosti, kyllä täällä kerätään roskat. Oman kompostin rakentaminen on mahtava idea! Kannattaa vaan tehä se oikein ettet saa rottia vaivoiksi! Mullakin roskapussin sisältö koostuu suurimmaksi osaksi hedelmien kuorista ja siemenistä (iänikuisten muovipussien lisäksi..) ja harmittaa laittaa kaikki sekajätteeseen

  VastaaPoista
 3. Korjaus edelliseen: taloista kerätään roskat, muutoin niitä on ihastuttavasti kaikkialla.

  VastaaPoista
 4. Hmm, no tuo ei ole ainakaan mun roskis :) Mutta miten saa kompostin aikaiseksi jostain yhdestä mangonkuoresta päivässä, kysyn vaan? Voisit tietty yrittää herätellä keskustelua CIFOPin yleisestä kompostista, sellainen siellä on joskus ollut. Kyselepä Ibou Tineltä naapurista! Terveisiä kaikille, ihan hassua että olin siellä vasta viime perjantaina! Mulla oli samassa koneessa muuten yksi Senegalin jalkapallojoukkueen pelaaja, jälkikäteen netistä kuvia bongailtuani ilmeisesti nimeltään Tavares. En ottanut yhteisiä kuvia kännykkäkameralla kuten lähes jokainen lentokentän työntekijä teki...

  VastaaPoista
 5. Terkkuja nicaraguaan! toivottavasti siellä menee hyvin noin niinkun muuten jos ei jäteongelmaa lasketa. mullakin on lähinnä hedelmänkuoria noi jätökset... Varja mä en tiedä mun osoitetta mut mielummin ottaisin vastaan fazerin sinistä kun roskapussin :P

  Mä jotenkin arvasin Riikka ettei se ollut sun roskis :) Mä oon ehtinyt ystävystyä naapurin sedän kanssa joten täytyy keskustella asiasta joku päivä kunhan eka saan hoidettuu perustarpeet kuntoon niinku korjattua sängyn etc..

  VastaaPoista